Kom igång

Det finns många sätt att tjäna pengar på sina bilder men det som den här sajten handlar om är så kallade ”micro stock agencies”. Det är bildagenturer som säljer bilder väldigt billigt, ofta så billigt som en dollar per bild. Det du kan tjäna pengar på är att förse dessa agenturer med foton, illustrationer, video och flashfilmer m.m.

Ditt jobb är alltså att ta en bra bild, skicka in den till agenturen, fylla i passande sökord för bilden och lägga den i en passande kategori. Blir din bild godkänd läggs den genast ut till försäljning. Om någon hittar den och vill köpa den så får du en viss procent av försäljningspriset. Dessa pengar sätts sedan automatiskt in på ditt konto hos agenturen. När du fått ihop tillräckligt med pengar kan du begära att få dem utbetalda. Detta sker oftast via check, PayPal eller Moneybookers.

Du får oftast inte så mycket betalt per såld bild men det smarta är att du kan skicka in samma bilder till alla agenturer. Det betyder alltså att du kan få in pengar på många olika ställen eftersom det finns många olika agenturer att arbeta med. En annan smart sak är att när du väl laddat upp en bild kan du tjäna på den i åratal efter det – en utmärkt passiv inkomst alltså!

Kan alla verkligen tjäna pengar på detta? Jag ska inte ljuga och säga att alla som äger en kamera automatiskt kan tjäna pengar på sina bilder. Dina bilder måste vara användbara och av god kvalitet. Men skulle det vara så att du är en usel fotograf men verkligen gillar att fotografera så kan du alltid lära dig att bli bättre och så småningom börja skicka in dina bilder till olika agenturer. Detsamma gäller om du ritar eller videofilmar osv. – du kan alltid öva och bli bättre. Enklaste sättet att få reda på om dina bilder är av rätt kvalitet är att helt enkelt skicka in några till en agentur. Om de inte blir godkända så får du reda på varför och kan efter det öva dig på att förbättra dina bilder.

Kostar det något att sälja sina bilder via dessa bildagenturer? Nej, det är helt gratis. Det är bara att registrera sig för ett konto och sedan logga in och börja ladda upp bilder. Om någon sedan köper en av dina bilder kommer pengarna in automatiskt på ditt konto. Du behöver alltså inte betala något för att få sälja dina bilder.

Vilken typ av bilder kan man sälja? Det varierar mellan de olika bildagenturerna men foton och illustrationer (vilket även inkluderar 3d renderingar) går att sälja på alla ställen. Sedan kan man på vissa av agenturerna även sälja videoklipp och flashfilmer.

Vilken typ av motiv kan man sälja? Bilder på människor är alltid populära. Business, mat, sport, skönhet och hälsa är andra populära bildteman. Det som kanske är svårast att sälja är bilder på blommor och natur eftersom det redan finns så många foton av den sorten på agenturerna. För att få en uppfattning om vilken typ av bilder som säljer bäst rekommenderar jag dig att titta på agenturernas sidor där de listar de populäraste bilderna just nu. De flesta agenturerna har en sådan sida.

Vilket format ska bilderna vara i? Alla foton och illustrationer ska vara sparade i jpg-format. Vissa agenturer accepterar även vektorillustrationer i EPS (Encapsulated Postscript) format. Minimumkravet på hur många pixlar bilden ska vara varierar mellan agenturerna men 1600 x 1200 pixlar är vanligtvis det minsta kravet. Ju större desto bättre! Kolla på respektive agenturs hemsida för att få reda på kraven.

Vill du ha mer detaljerad information om hur du kommer igång med att tjäna pengar på dina bilder föreslår jag att du laddar hem e-boken ”Få betalt för dina bilder” som du får helt gratis när du registrerar dig för Bildinkomsters nyhetsbrev. Är du redo att sätta igång och skicka in dina bilder kan du titta på sidan ”Bildagenturer”. Där finns adresser till ett flertal agenturer du kan jobba med.