Dåligt mottagna nyheter hos Fotolia

För några dagar sedan skickade Fotolia ut ett nyhetsbrev med nyheten att de kommer att sänka provisionen för sålda bilder och i går kom ett nytt e-mail med detaljerna kring det. De inför dessutom möjligheten för den som vill att arbeta helt exklusivt med Fotolia. Tidigare har man bara kunnat jobba delvis exklusivt med dem men nu finns det alltså tre olika alternativ – icke exklusiv, delvis exklusiv och helt exklusiv.

Att vara icke exklusiv (non exclusive) innebär att man kan sälja sina bilder var som helst. Du kan alltså skicka samma bilder till flera olika microstock agenturer.

Att vara delvis exklusiv (partially exclusive) betyder att man kan välja att sälja vissa av sina bilder enbart hos Fotolia. Dessa bilder får då inte säljas någon annanstans. Men samtidigt kan du skicka in andra bilder (de som du inte valt ska vara exklusiva för Fotolia) till andra bildbyråer. Här kan man säga att man får det bästa av två världar – du kan välja att sälja några bilder exklusivt hos Fotolia och får som kompensation för detta en högre provision för dessa bilder samtidigt som du kan fortsätta sälja dina andra bilder hos de andra microstock agenturerna.

Att vara helt exklusiv (totally exclusive) betyder att man bara säljer sina bilder hos Fotolia. Du får inte sälja några andra bilder (inte ens de som blir ratade av Fotolia) hos andra microstock agenturer. Däremot får du fortfarande sälja dina bilder genom din egen hemsida plus att det finns några andra undantag som du bör läsa igenom ifall detta alternativ intresserar dig. Det viktiga att komma ihåg med detta alternativ är alltså att man inte får sälja någon annan bild hos någon annan microstock agentur. I gengäld får du en högre provision (högre än den du får som delvis exklusiv) hos Fotolia. Men tänk på att för att det ska löna sig att arbeta exklusivt med Fotolia måste alltså din provision öka så mycket att den kompenserar den minskning av intäkter som du får hos de andra bildbyråerna. För de flesta blir detta alternativ då inte intressant.

Denna nya förändring hos Fotolia har inte direkt blivit väl mottagen. Det är lite dåligt att bara skicka ut ett nyhetsbrev om det och inte nämna något på hemsidan. De har inte skrivit något om det i sin blogg eller på annat sätt meddelat detta. Alla de som valt att inte få nyhetsbrevet eller som fått det stoppat av skräppostfilter eller missat det på annat sätt lär alltså få en dålig överraskning när de helt plötsligt upptäcker att de tjänar mindre!

Trots detta tycker jag att det är bra att man nu i alla fall kan få välja mellan dessa tre olika alternativ. Hos de flesta bildbyråer brukar man annars bara kunna välja mellan att vara icke exklusiv eller helt exklusiv. Alternativet delvis exklusiv är något som jag själv möjligtvis skulle kunna tänka mig att testa på några bilder. Det kan ju vara kul att se om det lönar sig!

Lägg till en kommentar