månadsarkiv: juni 2009

Uppdatering om Shutterstock och skattefrågan

Shutterstock har fortfarande inte gått ut med någon uppdatering angående skattefrågan som jag skrev om i föregående inlägg. Men jag skrev till dem och frågade om det var okej att använda ett EIN-nummer (Employeee Identification Number) istället för ITIN när man fyller i blankett W-8BEN. Jag fick då till svar att ett EIN (och även SSN) går bra att använda istället för ITIN när man fyller i blanketten. Så detta är goda nyheter för oss som har eget företag eftersom det är betydligt enklare att skaffa ett EIN än ett ITIN.

Som jag skrev i föregående inlägg gör du så här för att skaffa ett EIN-nummer:
1. Börja med att kolla igenom blankett SS-4. Kan vara lämpligt att skriva ut blanketten och fylla i den så att man verkligen är förberedd.
2. Ring till IRS i USA på telefonnummer +1-215-516-6999. Du kommer att få svara på en del frågor som du fyllt i på blankett SS-4.
3. I slutet av samtalet får du ditt EIN-nummer. Det skickas även hem till dig via vanlig post. Detta nummer använder du sedan när du fyller i blankett  W-8BEN.

Jag har inte själv ringt och skaffat mig numret men ska göra det inom närmsta tiden.

Hysteri hos Shutterstock

De senaste dagarna har det rått rena hysterin hos Shutterstock. Detta beror på att Shutterstock för några dagar sedan skickade ut ett e-mail till alla medlemmar som bor utanför USA, där de berättade att vi måste ansöka om ett ITIN nummer (Individual Taxpayer Identification Number) hos amerikanska IRS och fylla i ett W-8BEN formulär. Om vi inte gör det kommer vi att vara tvungna att betala 30% skatt på våra inkomster – till USA. Sedan måste vi givetvis även betala skatt här i Sverige, vilket gör att det kan bli en väldigt dyr historia. Men om vi ansöker om det där ITIN numret och fyller i formuläret så behöver vi inte betala någon skatt alls till USA eftersom Sverige har ett avtal med dem så att man slipper bli dubbelt beskattad.

I lördags skickade Shutterstock ut en uppdatering till alla angående detta. För det första så kommer de bara att ta ut skatt på de bilder som blir köpta av amerikaner. Det betyder alltså att om det bara är folk utanför USA som köper dina bilder så kommer ingen skatt att dras från ditt konto (oavsett om du alltså fått ett ITIN nummer och fyllt i formuläret eller inte). Men det är ju troligtvis en stor del amerikaner som är köpare men ingen vet exakt hur många.

För det andra så meddelade Shutterstock i sin uppdatering att vi inte kan ansöka om ett ITIN nummer än eftersom IRS behöver ett signerat brev från Shutterstock som ska bifogas tillsammans med ansökan.

Så just nu behöver vi inte göra någonting tills Shutterstock kommer med ytterligare information. Vill man börja förbereda sig kan man börja ta fram de dokument som krävs för att kunna ansöka om ITIN numret. Det enklaste är om man har ett giltigt pass. Som jag har förstått det så räcker det med att skicka in en attesterad kopia på passet. Om du däremot inte har ett giltigt pass så måste du skicka in två olika dokument som bevis på vem du är. Jag hoppas att en kopia på mitt ID-kort plus personbevis ska räcka. Problemet är bara att jag uppfattar det som att dessa båda dokument måste vara attesterade. Attesteringen måste antingen ske av den som utfärdat dokumentet (alltså t.ex. polisen när det gäller pass) eller av en notarius publicus. Du hittar en lista på notarius publicus i ditt län här. Det verkar lite krångligt men det är bara att få det gjort!

Fast tills vidare så tänker jag inte göra någonting när det gäller detta. För det finns kanske en enklare utväg, i alla fall för oss som driver eget företag. Då kan man ev. ansöka om ett så kallat EIN (Employeee Identification Number) istället. Då behöver man bara ringa till IRS i USA, telefonnummer +1-215-516-6999, och svara på några enkla frågor. För säkerhets skull kan det vara bra att kolla igenom formulär SS-4 så att man vet vad man behöver svara på under telefonsamtalet. Fast flera som redan ringt och ansökt har sagt att de bara behövde ange sitt namn och adress men det skadar ju aldrig att vara lite förberedd! Man får sitt EIN-nummer i slutet av telefonsamtalet och det skickas även hem till en via post. Detta nummer bör man sedan kunna använda istället för ITIN-numret när man fyller i blankett W-8BEN.

Men tills vidare så tänker jag bara vänta tills Shutterstock ger mer information till oss. Förhoppningsvis vet vi mer senare i veckan…

På Shutterstocks forum finns en speciell tråd för oss svenskar om du vill diskutera det här eller vill ha hjälp på svenska. Du hittar forumtråden här!