Kategoriarkiv: Nyheter

StockXpert lägger ned!!

I tisdags meddelade helt plötsligt StockXpert att de lägger ned. Sedan i tisdags går det inte längre att ladda upp några nya bilder. De bilder som väntar på att bli granskade kommer att ha en chans att bli granskade fram till den 10 februari. Från och med den 11 februari går det inte längre att köpa några nya bilder.

Efter det kommer man fortfarande att kunna logga in och kolla sin statistik osv. De som gått med på att sälja sina bilder hos Gettys nya prenumerationsbildsajt Thinkstock kommer att fortsätta få betalt via sitt StockXpert-konto. Men det kommer alltså inte att gå att ladda upp några nya bilder via StockXpert. Vill man ha in fler bilder till Thinkstock så måste man göra det via iStockphoto.

Inga bilder från StockXpert kommer att flyttas över till iStockphoto, som det ser ut just nu. Jag hoppas verkligen att de ändrar sig på den punkten. Eftersom man bara får ladda upp 15 bilder per vecka och det mesta ändå inte blir accepterat så kommer det att ta en väldigt lååång tid att bygga upp en lika stor portfölj där. Jag har 464 bilder hos StockXpert men bara 42 hos iStock och det verkar som att de flesta andra har samma erfarenhet.

Det blir intressant att se om jag kommer att tjäna något på Thinkstock. Just nu finns bara 12 bilder från mitt iStock-konto där men jag hoppas att mina bilder från StockXpert kommer att läggas till så småningom. Om du vill se om dina egna bilder blivit flyttade dit kan du söka på ditt för och efternamn inom enkla citationstecken, så här t.ex. ’Sarah Holmlund’.

Det känns väldigt tråkigt att StockXpert lägger ned. Jag har tjänat en del där och det är inget kul att behöva förlora en inkomstkälla. Nu gäller det att anstränga sig ännu hårdare för att få in fler bilder hos iStockphoto. Men det är så svårt! Det är oerhört frustrerande att hela tiden få sina bilder refuserade trots att alla andra accepterar dem. Jag får nästan alltid samma anledning till mina refuseringar – att bilderna inte är renderade i högsta kvalitet. Jag efterredigerar alltid mina bilder i Photoshop just för att de ska bli helt perfekta och jag försöker verkligen få varenda pixel rätt men det är ändå inte tillräckligt bra för iStock. Jag undrar hur det hade varit om jag jobbat exklusivt med dem. Det verkar som att det är enklare att få sina bilder accepterade då. Men jag förstår inte logiken i det. Ja, ja det är bara att fortsätta försöka, för inkomsterna är i alla fall utmärkta där. Med mina 42 bilder har jag tjänat $70-80 de senaste månaderna. Undrar hur mycket jag hade tjänat om jag hade haft 400 bilder där?

Förbjudna keywords hos BigStockPhoto

I dag skickade BigStockPhoto ut ett meddelande om problematiska keywords. Om man använder dessa keywords är det rätt stor risk att man inte får sina bilder godkända. Därför kan det vara en bra idé att läsa igenom listan här http://www.bigstockphoto.com/paca/ där alla sökorden står. Jag blev lite förvånad när jag läste listan. Jag hade t.ex. ingen aning om att det är förbjudet att sälja fotografier av Eiffeltornet som är tagna på natten. Tydligen är lamporna skyddade. En annan nyhet är att man inte får använda ordet logo längre för det kan förvirra köparna (??). Istället ska man använda orden ”creative design” eller ”abstract design”. Så det är rekommenderat att man kollar igenom listan så man inte får några bilder ratade p.g.a fel sökord.

It’s important to be aware of intellectual property infringements when submitting images and adding image metadata. BigStockPhoto now posts a list of known problem words and potential infringements you should be aware of when submitting.

We also have a new ”Problem word alert” tool in the Uploaded Images Queue screen that warns you if any of your metadata contains these terms. If you see the alert, you should carefully review the alerts and make changes as needed.

The new Problem Keywords & Subjects list displays problem words that we all need to pay extra attention to. Please spend a few moments reading the list to gain a cursory understading of what some of these IP- and trademark-related problems are.

In most cases, we are not allowed to use these words within the image metadata. Often, we can use an image as Editorial only, but not as a standard license image. Submitters should not submit problem word metadata, as directed by this list, and approvers should not approve images that do not adhere to this list.

Shutterstock har köpt upp BigStockPhoto

Shutterstock meddelade den 23 september att de köpt upp BigStockPhoto. Detta kan bli väldigt spännande för oss som säljer våra bilder där. Förhoppningsvis kommer våra förtjänster att öka när Shutterstock tar över…

“BigStockPhoto is a leader in the stock photo industry, and an excellent fit for Shutterstock as we expand into the credit-based market,” said Jon Oringer, founder and CEO of Shutterstock.  “This addition will enable Shutterstock to better satisfy the diverse payment preferences of stock photo buyers worldwide.”

According to the deal, BigStockPhoto will remain a separate entity, and Shutterstock plans to grow the company’s global presence by investing heavily in marketing, infrastructure and user experience.

BigStockPhoto was founded in 2004 to provide an alternative to high-priced stock photography, and to create a marketplace for photographers to sell their work. In addition to its diverse library of 3.7 Million royalty-free photos and vectors, the agency has created a vibrant community of image buyers and submitters from around the world.

Uppdatering om Shutterstock och skattefrågan

Shutterstock har fortfarande inte gått ut med någon uppdatering angående skattefrågan som jag skrev om i föregående inlägg. Men jag skrev till dem och frågade om det var okej att använda ett EIN-nummer (Employeee Identification Number) istället för ITIN när man fyller i blankett W-8BEN. Jag fick då till svar att ett EIN (och även SSN) går bra att använda istället för ITIN när man fyller i blanketten. Så detta är goda nyheter för oss som har eget företag eftersom det är betydligt enklare att skaffa ett EIN än ett ITIN.

Som jag skrev i föregående inlägg gör du så här för att skaffa ett EIN-nummer:
1. Börja med att kolla igenom blankett SS-4. Kan vara lämpligt att skriva ut blanketten och fylla i den så att man verkligen är förberedd.
2. Ring till IRS i USA på telefonnummer +1-215-516-6999. Du kommer att få svara på en del frågor som du fyllt i på blankett SS-4.
3. I slutet av samtalet får du ditt EIN-nummer. Det skickas även hem till dig via vanlig post. Detta nummer använder du sedan när du fyller i blankett  W-8BEN.

Jag har inte själv ringt och skaffat mig numret men ska göra det inom närmsta tiden.

Hysteri hos Shutterstock

De senaste dagarna har det rått rena hysterin hos Shutterstock. Detta beror på att Shutterstock för några dagar sedan skickade ut ett e-mail till alla medlemmar som bor utanför USA, där de berättade att vi måste ansöka om ett ITIN nummer (Individual Taxpayer Identification Number) hos amerikanska IRS och fylla i ett W-8BEN formulär. Om vi inte gör det kommer vi att vara tvungna att betala 30% skatt på våra inkomster – till USA. Sedan måste vi givetvis även betala skatt här i Sverige, vilket gör att det kan bli en väldigt dyr historia. Men om vi ansöker om det där ITIN numret och fyller i formuläret så behöver vi inte betala någon skatt alls till USA eftersom Sverige har ett avtal med dem så att man slipper bli dubbelt beskattad.

I lördags skickade Shutterstock ut en uppdatering till alla angående detta. För det första så kommer de bara att ta ut skatt på de bilder som blir köpta av amerikaner. Det betyder alltså att om det bara är folk utanför USA som köper dina bilder så kommer ingen skatt att dras från ditt konto (oavsett om du alltså fått ett ITIN nummer och fyllt i formuläret eller inte). Men det är ju troligtvis en stor del amerikaner som är köpare men ingen vet exakt hur många.

För det andra så meddelade Shutterstock i sin uppdatering att vi inte kan ansöka om ett ITIN nummer än eftersom IRS behöver ett signerat brev från Shutterstock som ska bifogas tillsammans med ansökan.

Så just nu behöver vi inte göra någonting tills Shutterstock kommer med ytterligare information. Vill man börja förbereda sig kan man börja ta fram de dokument som krävs för att kunna ansöka om ITIN numret. Det enklaste är om man har ett giltigt pass. Som jag har förstått det så räcker det med att skicka in en attesterad kopia på passet. Om du däremot inte har ett giltigt pass så måste du skicka in två olika dokument som bevis på vem du är. Jag hoppas att en kopia på mitt ID-kort plus personbevis ska räcka. Problemet är bara att jag uppfattar det som att dessa båda dokument måste vara attesterade. Attesteringen måste antingen ske av den som utfärdat dokumentet (alltså t.ex. polisen när det gäller pass) eller av en notarius publicus. Du hittar en lista på notarius publicus i ditt län här. Det verkar lite krångligt men det är bara att få det gjort!

Fast tills vidare så tänker jag inte göra någonting när det gäller detta. För det finns kanske en enklare utväg, i alla fall för oss som driver eget företag. Då kan man ev. ansöka om ett så kallat EIN (Employeee Identification Number) istället. Då behöver man bara ringa till IRS i USA, telefonnummer +1-215-516-6999, och svara på några enkla frågor. För säkerhets skull kan det vara bra att kolla igenom formulär SS-4 så att man vet vad man behöver svara på under telefonsamtalet. Fast flera som redan ringt och ansökt har sagt att de bara behövde ange sitt namn och adress men det skadar ju aldrig att vara lite förberedd! Man får sitt EIN-nummer i slutet av telefonsamtalet och det skickas även hem till en via post. Detta nummer bör man sedan kunna använda istället för ITIN-numret när man fyller i blankett W-8BEN.

Men tills vidare så tänker jag bara vänta tills Shutterstock ger mer information till oss. Förhoppningsvis vet vi mer senare i veckan…

På Shutterstocks forum finns en speciell tråd för oss svenskar om du vill diskutera det här eller vill ha hjälp på svenska. Du hittar forumtråden här!

Can Stock Photo accepterar nu filmklipp

I dag gick Can Stock Photo ut med nyheten att de börjat acceptera filmklipp på sin sajt. Precis som med bilderna man skickar in till dem så kommer även filmklippen att läggas till Fotosearch’s samlingar.

Det är lika enkelt att ladda upp filmfiler som bilder till Can Stock Photo när man använder deras SpeedSubmit system. Vill man kan man t.o.m. skicka en DVD-skiva med filerna på så lägger personalen upp filerna till en istället.

Betalningen för filmklipp som köps genom Can Stock Photo är $5 för låg upplösning, $15 för standardupplöning, $20 för 720 HD och $25 för 1080 HD. Fotosearch säljer utökade licenser för filmklipp som ger betalt $9.80 för låg upplösning, $29.80 för standardupplösning och $39.80 för HD.

Can Stock Photo lanserar SpeedSubmit

Can Stock Photo lanserar nu SpeedSubmit – ett nytt system för att skicka in bilder på. Jag gick med i Can Stock Photo för en vecka sedan och har bara använt det nya SpeedSubmit för att skicka in bilder så jag vet inte hur det gick till förr. Men jag kan i alla fall säga att det nya sättet att skicka in bilder är oerhört snabbt och smidigt. Jag skickade in 260 bilder på bara några timmars tid. Och då var det själva FTP-överföring som tog den längsta tiden. När alla bilder väl var överförda behövde jag bara logga in på Can Stock Photo och godkänna att jag var skaparen av bilderna. Sedan var det klart! Man behöver inte kategorisera alla bilder vilket jag verkligen uppskattar. Om man behöver lägga till en model release till något foto görs detta på ett väldigt snabbt och smidigt sätt också.

Det finns en anledning till att jag inte gått med i Can Stock Photo tidigare. De som varit medlemmar där har sagt att de tjänar väldigt dåligt och många har helt gett upp att skicka in bilder dit eftersom det inte är värt tiden och jobbet att ladda upp bilderna. Skälet till att jag ändå valde att gå med i förra veckan är att många av Can Stock Photos medlemmar de senaste veckorna rapporterat att de tjänat lika mycket senaste månaden som på ett helt år tidigare.  Det beror på att CSP blev uppköpta av Fotosearch i november 2008. Det innebär att alla foton som man skickar in till CSP automatiskt blir tillgängliga för de miljoner människor som besöker Fotosearch varje vecka.

I och med att det nu går så väldigt snabbt att skicka in sina bilder till Can Stock Photo plus att bilderna blir tillgängliga hos Fotosearch så tycker jag att det är ett utmärkt tillfälle att gå med i CSP. Det ska bli mycket intressant att se om jag kommer att tjäna något där. Efter en vecka har jag bara fått två nedladdningar á $0.25. Jag har alltså bara tjänat $0.50! Så än så länge har jag inte så mycket att hurra över men förhoppningsvis blir det bättre!

Shutterstocks bildbank nu uppe i 6 miljoner bilder!

I förra veckan meddelade Shutterstock att de hade kommit upp i 6 miljoner bilder i sin bildbank. På mindre än fyra månader har de lagt till över en miljon bilder, vilket förstärker deras status som den snabbast växande sajten för högkvalitativa, royaltyfria bilder.

“We continue to experience tremendous growth in both the size of our library and in the volume of images that our subscribers download,” sa Jon Oringer, grundare och VD hos Shutterstock. ”Thanks to more than 144,000 submitters who contribute to our library, our customers can depend on us for a steady source of fresh, high quality content.”

Shutterstock accepterar i genomsnitt 70 000 bilder i veckan men fortsätter att bara godkänna den högsta kvalitén på foton, illustrationer och vektorer från sin globala bas av talangfulla medlemmar. Faktum är att mindre än 40 procent av alla de bilder som Shutterstock tar emot godkänns.

“We take great pride in our reputation as one of the most selective agencies,” sa Adam Riggs, VD och finanschef hos Shutterstock. “To reach this milestone so rapidly while maintaining our stringent acceptance standards is a testament to the creativity and passion of our photographers and illustrators.”

Riggs syftar på medlemmar som Sadik Demiroz från Istanbul, Turkiet som skickade in den 6 miljonte royaltyfria bilden. Demiroz fotade sin konstfulla komposition genom att använda en teknik kallad ”selektiv fokus” för att framhäva ett fält av tusenskönor på den engelska kusten medan han lämnade bakgrunden ur fokus.

“I’m thrilled that my photo is the 6 millionth image,” sa Demiroz. “Given Shutterstock’s reputation for selectivity, this recognition is a true honor.”

Demiroz är en professionell fotograf som har vunnit över 200 nationella och internationella utmärkelser och öppnat sju soloutställningar.


Här är Shutterstocks 6 miljonte bild, fotad av Sadik Demiroz…
 
Att höra att Shutterstock accepterar färre än 40 procent av bilderna de får in gör mig en aning stolt att de flesta av mina bilder blir accepterade. Jag tycker fortfarande att Shutterstock är den bästa microstock agenturen att jobba med av två anledningar. För det första så tjänar jag mest där även om skillnaderna inte alls är så stora nu som när jag först började. För det andra så uppmuntras man att fortsätta skicka in bilder. Jag vill skicka in nya bilder varje vecka så att jag fortsätter att få nedladdningar. Om det inte vore för Shutterstock så tror jag inte att min bildportfölj skulle ha vuxit så snabbt som den har nu.

Dåligt mottagna nyheter hos Fotolia

För några dagar sedan skickade Fotolia ut ett nyhetsbrev med nyheten att de kommer att sänka provisionen för sålda bilder och i går kom ett nytt e-mail med detaljerna kring det. De inför dessutom möjligheten för den som vill att arbeta helt exklusivt med Fotolia. Tidigare har man bara kunnat jobba delvis exklusivt med dem men nu finns det alltså tre olika alternativ – icke exklusiv, delvis exklusiv och helt exklusiv.

Att vara icke exklusiv (non exclusive) innebär att man kan sälja sina bilder var som helst. Du kan alltså skicka samma bilder till flera olika microstock agenturer.

Att vara delvis exklusiv (partially exclusive) betyder att man kan välja att sälja vissa av sina bilder enbart hos Fotolia. Dessa bilder får då inte säljas någon annanstans. Men samtidigt kan du skicka in andra bilder (de som du inte valt ska vara exklusiva för Fotolia) till andra bildbyråer. Här kan man säga att man får det bästa av två världar – du kan välja att sälja några bilder exklusivt hos Fotolia och får som kompensation för detta en högre provision för dessa bilder samtidigt som du kan fortsätta sälja dina andra bilder hos de andra microstock agenturerna.

Att vara helt exklusiv (totally exclusive) betyder att man bara säljer sina bilder hos Fotolia. Du får inte sälja några andra bilder (inte ens de som blir ratade av Fotolia) hos andra microstock agenturer. Däremot får du fortfarande sälja dina bilder genom din egen hemsida plus att det finns några andra undantag som du bör läsa igenom ifall detta alternativ intresserar dig. Det viktiga att komma ihåg med detta alternativ är alltså att man inte får sälja någon annan bild hos någon annan microstock agentur. I gengäld får du en högre provision (högre än den du får som delvis exklusiv) hos Fotolia. Men tänk på att för att det ska löna sig att arbeta exklusivt med Fotolia måste alltså din provision öka så mycket att den kompenserar den minskning av intäkter som du får hos de andra bildbyråerna. För de flesta blir detta alternativ då inte intressant.

Denna nya förändring hos Fotolia har inte direkt blivit väl mottagen. Det är lite dåligt att bara skicka ut ett nyhetsbrev om det och inte nämna något på hemsidan. De har inte skrivit något om det i sin blogg eller på annat sätt meddelat detta. Alla de som valt att inte få nyhetsbrevet eller som fått det stoppat av skräppostfilter eller missat det på annat sätt lär alltså få en dålig överraskning när de helt plötsligt upptäcker att de tjänar mindre!

Trots detta tycker jag att det är bra att man nu i alla fall kan få välja mellan dessa tre olika alternativ. Hos de flesta bildbyråer brukar man annars bara kunna välja mellan att vara icke exklusiv eller helt exklusiv. Alternativet delvis exklusiv är något som jag själv möjligtvis skulle kunna tänka mig att testa på några bilder. Det kan ju vara kul att se om det lönar sig!

Nu accepterar iStockphoto även ljudfiler…

Den 14 maj meddelade iStockphoto att de kommer att börja sälja ljudklipp på sin sajt också. Man kan redan nu börja skicka in sina klipp men som jag har förstått det så kommer försäljningen inte att starta förrän i september. Du kan läsa deras pressmeddelande nedanför…

World’s Stock Imagery Sales Leader Will Offer Industry’s Easiest Way to Purchase all Types of Multimedia Under One Account

IStockphoto®, the company that revolutionized the stock photography market by offering images online for prices as low as $1, announced it will add royalty-free audio tracks to its collection of downloadable stock content in September 2008. In so doing, iStockphoto will become the first company to offer stock imagery, video footage, vector illustrations, Flash files and audio for purchase under one payment model, on one convenient site.

iStockphoto is currently looking for composers, performers, musicians and audio technicians to submit music, spoken word/voice, instrumental, ambient and sound-effect audio track submissions. The iStock user community of more than three million members will be able to purchase audio tracks for one to 25 credits each depending on complexity and can be used in Web site production or to complement video footage and presentations. Every time an audio track is downloaded, 20–40 percent of the revenue will go to the contributing sound artist.

This business model, known as micropayment, was created by iStockphoto in 2001. It not only fueled the tremendous growth of the company, but has also proven itself to be a great way to provide supplementary and sometimes full-time income for contributing artists. In 2007, the company paid more than $20 million in royalties to its contributors.

“Our customers are looking for something that helps them effectively communicate ideas in new and exciting ways,” said Bruce Livingstone, founder and CEO of iStock. “By adding audio to the mix, we are now able to offer customers a complete palette of multimedia tools from which they can work.”

Becoming an iStock Sound Artist:

Sound artist applicants can review a tutorial and take a brief quiz at http://www.istockphoto.com/audio_1.0_intro.php. The artists will then be asked to submit three 5–30 second audio tracks for review and approval. Once accepted as artists, contributors may submit tracks that range from five seconds to four minutes in length. All tracks will be individually reviewed for quality and legality before being approved for sale. If you are a member of a performing rights organization, (e.g., SOCAN, ASCAP, BMI etc.) anywhere in the world, you are not eligible to submit audio content to iStockphoto, as this precludes the content from being royalty-free. Those who are members of a performing rights organization are welcome to submit to our sister site, Pump Audio, at http://www.pumpaudio.com.

Sound artists can choose to be exclusive immediately and will earn 20–40 percent on the sale of each track depending on the number of downloads they have achieved. For more information on the process or music and sound categories, please visit: http://www.istockphoto.com/audio.php