Summering av år 2012

Monster scientist 2012 Ännu ett år har gått och det är dags att titta närmare på slutresultatet. (Förra årets summering hittar du här.)

Under år 2012 skickade jag in 58 nya bilder. Min inkomst från microstock var i genomsnitt $435 per månad. Jag tjänade även $410 extra på olika illustrationsuppdrag direkt till kunder. Mina inkomster från microstock har ökat med $715 sedan föregående år. Däremot har mina inkomster från illustrationsuppdrag minskat. Detta beror på att jag valt att tacka nej till många uppdrag. Det man kan konstatera är att jag varje år ökar mina microstock-inkomster lite trots att jag inte gör speciellt många nya bilder per år. En mycket positiv utveckling!

Under hösten har jag testat ett nytt sätt att tjäna pengar genom mina bilder. Jag har skrivit och illustrerat några barnböcker! Dessa säljs på engelska genom Amazon Kindle och på svenska genom Elib. Det är ännu för tidigt att säga hur detta ska gå men jag har länge drömt om att få skriva barnböcker så detta är en kul dröm som jag nu fått chansen att uppfylla. Nästa år kan jag förhoppningsvis berätta mer om hur det har gått. Men det här kanske kan vara ett sätt att tjäna pengar på även för de som inte vill skriva just barnböcker. Det finns ju t.ex. fotoböcker, serietidningar och konstböcker. Jag ser i alla fall med spänning fram emot att se hur detta ska gå!

Summering av år 2011

Då var dags att summera året som gått igen. (År 2010 års summering hittar du här.)

Male robot thinking about something.

En stor skillnad under 2011 jämfört med föregående år var att jag gjorde ett flertal illustrationer direkt på uppdrag åt kunder. Jag började få några förfrågningar redan under 2010 men då sa jag nej till de flesta. Under 2011 så sa jag däremot ja till de flesta uppdragen vilket ökade min inkomst en hel del. Det jag vill ändra i år är priserna. Jag inser att jag har ställt upp alldeles för billigt och jag måste lära mig att ta mycket mer betalt för mina tjänster.

Under 2011 skickade jag in 79 nya bilder. Min inkomst från microstock var i genomsnitt $375 per månad under 2011. Dessutom tjänade jag drygt $1200 extra under året tack vare de illustrationsuppdrag jag gjorde åt kunder. Om jag lägger ihop både inkomsterna från microstock och uppdragen så tjänade jag drygt $1800 mer än föregående år. Inkomsterna från enbart microstock ökade med knappt $600. En glad överraskning har varit att inkomsterna från DepositPhoto, som öppnade år 2010, har ökat stadigt under 2011. Jag tjänar nu mer där än hos flera av de äldre och större agenturerna.

Under 2012 hoppas jag få in betydligt fler bilder till microstockagenturerna. Jag inser att om jag ska få någon större ökning av intäkterna så behöver jag få in betydligt fler bilder per år. Jag funderar även på om jag ska gå med i några nya microstockagenturer. Under 2011 gick jag inte med i någon ny. I min summering för år 2010 skrev jag att min förhoppning inför år 2011 var att äntligen tjäna över $400 någon månad. Det uppnådde jag flera av månaderna (på enbart microstock). Min förhoppning inför 2012 är att tjäna över $500 någon månad (på microstock). Men det kommer förmodligen bli svårt om jag inte ökar min portfölj rejält eller hittar nya lönsamma bildbanker att gå med i. Men det blir en kul utmaning att försöka!

Summering av 2010!

MonsterHelloI år har jag knappt skrivit alls här i bloggen och jag har tyvärr inte heller ägnat speciellt mycket tid till mitt bildskapande. Jag vill ändå göra en summering av året som gått precis som jag gjorde förra året.

Under året som gått har jag bara skickat in 53 bilder. Med undantag av 6 bilder är alla inskickade under första halvåret av 2010. Trots detta har mina förtjänster inte sjunkit. Jag har tjänat över $300 alla månader utom tre i år (januari, juli och december). Sammanlagt har jag tjänat nästan $1000 mer under 2010 jämfört med 2009. Med andra ord har jag byggt upp en bra passiv inkomst!

I maj valde jag att stänga mitt konto hos Crestock. Anledningen var de långa väntetiderna för att få betalt. Dessutom tog det flera månader att få sina bilder granskade. Den 1 juli meddelade Crestock att de blivit uppköpta av Kanadensiska Masterfile Corporation. Efter det verkar det som att de fått läget under kontroll igen. Alla som väntat på sina pengar (vissa över ett år, tror jag) har fått betalt och bilderna blir nu granskade inom 12 dagar. Vi får se om jag återvänder till Crestock under 2011 eller inte.

Stockxpert lade ner sin sajt i februari vilket var tråkigt eftersom det var en av mina bättre inkomstkällor. Jag gick istället med i DepositPhoto, en nystartad bildbank. Men förtjänsterna där har varit mycket minimala.

Under 2010 började jag för första gången få förfrågan om att göra olika bildjobb från folk som sett mina portföljer hos de olika microstockagenturerna. Med andra ord kan man använda microstock som ett sätt att göra reklam för sitt arbete. Man når förmodligen ut till många fler potentiella kunder än vad man hade gjort om man bara hade gjort reklam genom sin egen hemsida. Nackdelen med att få jobb på detta sätt är att kunderna många gånger förväntar sig att man ska göra jobben väldigt billigt eftersom de kan köpa bilder billigt genom microstockagenturerna. Detta är i alla fall den slutsats jag har dragit men andra kanske har helt andra erfarenheter.

År 2011 hoppas jag att jag får in betydligt fler bilder än förra året. Det skulle vara kul om jag äntligen kunde få in över $400 någon månad. Men det återstår att se hur det gå. Ser fram emot ett nytt spännande år i alla fall!

StockXpert lägger ned!!

I tisdags meddelade helt plötsligt StockXpert att de lägger ned. Sedan i tisdags går det inte längre att ladda upp några nya bilder. De bilder som väntar på att bli granskade kommer att ha en chans att bli granskade fram till den 10 februari. Från och med den 11 februari går det inte längre att köpa några nya bilder.

Efter det kommer man fortfarande att kunna logga in och kolla sin statistik osv. De som gått med på att sälja sina bilder hos Gettys nya prenumerationsbildsajt Thinkstock kommer att fortsätta få betalt via sitt StockXpert-konto. Men det kommer alltså inte att gå att ladda upp några nya bilder via StockXpert. Vill man ha in fler bilder till Thinkstock så måste man göra det via iStockphoto.

Inga bilder från StockXpert kommer att flyttas över till iStockphoto, som det ser ut just nu. Jag hoppas verkligen att de ändrar sig på den punkten. Eftersom man bara får ladda upp 15 bilder per vecka och det mesta ändå inte blir accepterat så kommer det att ta en väldigt lååång tid att bygga upp en lika stor portfölj där. Jag har 464 bilder hos StockXpert men bara 42 hos iStock och det verkar som att de flesta andra har samma erfarenhet.

Det blir intressant att se om jag kommer att tjäna något på Thinkstock. Just nu finns bara 12 bilder från mitt iStock-konto där men jag hoppas att mina bilder från StockXpert kommer att läggas till så småningom. Om du vill se om dina egna bilder blivit flyttade dit kan du söka på ditt för och efternamn inom enkla citationstecken, så här t.ex. ’Sarah Holmlund’.

Det känns väldigt tråkigt att StockXpert lägger ned. Jag har tjänat en del där och det är inget kul att behöva förlora en inkomstkälla. Nu gäller det att anstränga sig ännu hårdare för att få in fler bilder hos iStockphoto. Men det är så svårt! Det är oerhört frustrerande att hela tiden få sina bilder refuserade trots att alla andra accepterar dem. Jag får nästan alltid samma anledning till mina refuseringar – att bilderna inte är renderade i högsta kvalitet. Jag efterredigerar alltid mina bilder i Photoshop just för att de ska bli helt perfekta och jag försöker verkligen få varenda pixel rätt men det är ändå inte tillräckligt bra för iStock. Jag undrar hur det hade varit om jag jobbat exklusivt med dem. Det verkar som att det är enklare att få sina bilder accepterade då. Men jag förstår inte logiken i det. Ja, ja det är bara att fortsätta försöka, för inkomsterna är i alla fall utmärkta där. Med mina 42 bilder har jag tjänat $70-80 de senaste månaderna. Undrar hur mycket jag hade tjänat om jag hade haft 400 bilder där?

Förbjudna keywords hos BigStockPhoto

I dag skickade BigStockPhoto ut ett meddelande om problematiska keywords. Om man använder dessa keywords är det rätt stor risk att man inte får sina bilder godkända. Därför kan det vara en bra idé att läsa igenom listan här http://www.bigstockphoto.com/paca/ där alla sökorden står. Jag blev lite förvånad när jag läste listan. Jag hade t.ex. ingen aning om att det är förbjudet att sälja fotografier av Eiffeltornet som är tagna på natten. Tydligen är lamporna skyddade. En annan nyhet är att man inte får använda ordet logo längre för det kan förvirra köparna (??). Istället ska man använda orden ”creative design” eller ”abstract design”. Så det är rekommenderat att man kollar igenom listan så man inte får några bilder ratade p.g.a fel sökord.

It’s important to be aware of intellectual property infringements when submitting images and adding image metadata. BigStockPhoto now posts a list of known problem words and potential infringements you should be aware of when submitting.

We also have a new ”Problem word alert” tool in the Uploaded Images Queue screen that warns you if any of your metadata contains these terms. If you see the alert, you should carefully review the alerts and make changes as needed.

The new Problem Keywords & Subjects list displays problem words that we all need to pay extra attention to. Please spend a few moments reading the list to gain a cursory understading of what some of these IP- and trademark-related problems are.

In most cases, we are not allowed to use these words within the image metadata. Often, we can use an image as Editorial only, but not as a standard license image. Submitters should not submit problem word metadata, as directed by this list, and approvers should not approve images that do not adhere to this list.

Summering av år 2009!

Det känns som att det inte var lång tid alls sedan jag summerade år 2008 men nu är det redan dags att titta tillbaks på år 2009…

När jag startade året hade jag ungefär 170 bilder på 8 olika bildbanker. Mitt mål var att tjäna minst $100 i månaden. Jag hade bestämt mig för att skicka in minst 7 bilder i veckan. I maj 2009 tjänade jag för första gången över $200. Då blev mitt nya mål att hålla mig över $200 i månaden. I september tjänade jag för första gången över $300 och sedan dess är mitt mål att hålla mina förtjänster över $300.

Och hur gick det då med målet att göra minst 7 bilder i veckan då? Jo, det första halvåret skötte jag mig exemplariskt och skapade minst det antal bilder som var tänkt. Men sedan blev det semester och efter det gick det värre. De senaste 6 månaderna har jag tyvärr inte gjort mina 7 bilder i veckan vilket förmodligen resulterat i ett sämre resultat än vad jag skulle kunna haft om jag gjort vad jag skulle.

I slutet av 2009 hade jag i genomsnitt 430 bilder på 10 olika bildbanker.  Sammanlagt har jag tjänat drygt $3000 på mina bilder under året. Utslaget på hela året blir det ungefär 1800 sek i månaden. De senaste 4 månaderna har jag tjänat runt 2500 sek i månaden. De börjar bli ett riktigt bra tillskott i kassan!Jag är mycket nöjd med 2009 års resultat 🙂

Inför 2010 kommer jag att fortsätta att försöka skicka in bilder regelbundet varje månad även om jag än så länge inte satt ett bestämt mål på hur många jag ska skicka in varje vecka. Jag kommer också att försöka få in fler bilder hos iStockphoto (har lyckats öka antalet från 17 i början av året till 42 i slutet). Jag har väldigt svårt att få något godkänt där och själva inskickningsproceduren är väldigt tidsödande men det är trots allt värt besväret – i december tjänade jag $82 på mina 42 bilder hos iStockphoto.

Jag ser fram emot att se hur det nya året kommer att gå. Jag känner ju redan att inkomsterna börjar bli riktigt bra och det blir bara roligare och roligare att räkna ihop hur mycket jag tjänat i slutet av varje månad!

Hur har ditt år gått? Kanske skickade du in dina första bilder under 2009? Jag vet att en del av de jag har värvat till olika bildbanker har kommit igång och tjänar pengar. Det är alltid roligt att se! Berätta gärna om dina egna erfarenheter genom att lämna en kommentar här i bloggen.

Shutterstock har köpt upp BigStockPhoto

Shutterstock meddelade den 23 september att de köpt upp BigStockPhoto. Detta kan bli väldigt spännande för oss som säljer våra bilder där. Förhoppningsvis kommer våra förtjänster att öka när Shutterstock tar över…

“BigStockPhoto is a leader in the stock photo industry, and an excellent fit for Shutterstock as we expand into the credit-based market,” said Jon Oringer, founder and CEO of Shutterstock.  “This addition will enable Shutterstock to better satisfy the diverse payment preferences of stock photo buyers worldwide.”

According to the deal, BigStockPhoto will remain a separate entity, and Shutterstock plans to grow the company’s global presence by investing heavily in marketing, infrastructure and user experience.

BigStockPhoto was founded in 2004 to provide an alternative to high-priced stock photography, and to create a marketplace for photographers to sell their work. In addition to its diverse library of 3.7 Million royalty-free photos and vectors, the agency has created a vibrant community of image buyers and submitters from around the world.

Uppdatering om Shutterstock och skattefrågan

Shutterstock har fortfarande inte gått ut med någon uppdatering angående skattefrågan som jag skrev om i föregående inlägg. Men jag skrev till dem och frågade om det var okej att använda ett EIN-nummer (Employeee Identification Number) istället för ITIN när man fyller i blankett W-8BEN. Jag fick då till svar att ett EIN (och även SSN) går bra att använda istället för ITIN när man fyller i blanketten. Så detta är goda nyheter för oss som har eget företag eftersom det är betydligt enklare att skaffa ett EIN än ett ITIN.

Som jag skrev i föregående inlägg gör du så här för att skaffa ett EIN-nummer:
1. Börja med att kolla igenom blankett SS-4. Kan vara lämpligt att skriva ut blanketten och fylla i den så att man verkligen är förberedd.
2. Ring till IRS i USA på telefonnummer +1-215-516-6999. Du kommer att få svara på en del frågor som du fyllt i på blankett SS-4.
3. I slutet av samtalet får du ditt EIN-nummer. Det skickas även hem till dig via vanlig post. Detta nummer använder du sedan när du fyller i blankett  W-8BEN.

Jag har inte själv ringt och skaffat mig numret men ska göra det inom närmsta tiden.

Hysteri hos Shutterstock

De senaste dagarna har det rått rena hysterin hos Shutterstock. Detta beror på att Shutterstock för några dagar sedan skickade ut ett e-mail till alla medlemmar som bor utanför USA, där de berättade att vi måste ansöka om ett ITIN nummer (Individual Taxpayer Identification Number) hos amerikanska IRS och fylla i ett W-8BEN formulär. Om vi inte gör det kommer vi att vara tvungna att betala 30% skatt på våra inkomster – till USA. Sedan måste vi givetvis även betala skatt här i Sverige, vilket gör att det kan bli en väldigt dyr historia. Men om vi ansöker om det där ITIN numret och fyller i formuläret så behöver vi inte betala någon skatt alls till USA eftersom Sverige har ett avtal med dem så att man slipper bli dubbelt beskattad.

I lördags skickade Shutterstock ut en uppdatering till alla angående detta. För det första så kommer de bara att ta ut skatt på de bilder som blir köpta av amerikaner. Det betyder alltså att om det bara är folk utanför USA som köper dina bilder så kommer ingen skatt att dras från ditt konto (oavsett om du alltså fått ett ITIN nummer och fyllt i formuläret eller inte). Men det är ju troligtvis en stor del amerikaner som är köpare men ingen vet exakt hur många.

För det andra så meddelade Shutterstock i sin uppdatering att vi inte kan ansöka om ett ITIN nummer än eftersom IRS behöver ett signerat brev från Shutterstock som ska bifogas tillsammans med ansökan.

Så just nu behöver vi inte göra någonting tills Shutterstock kommer med ytterligare information. Vill man börja förbereda sig kan man börja ta fram de dokument som krävs för att kunna ansöka om ITIN numret. Det enklaste är om man har ett giltigt pass. Som jag har förstått det så räcker det med att skicka in en attesterad kopia på passet. Om du däremot inte har ett giltigt pass så måste du skicka in två olika dokument som bevis på vem du är. Jag hoppas att en kopia på mitt ID-kort plus personbevis ska räcka. Problemet är bara att jag uppfattar det som att dessa båda dokument måste vara attesterade. Attesteringen måste antingen ske av den som utfärdat dokumentet (alltså t.ex. polisen när det gäller pass) eller av en notarius publicus. Du hittar en lista på notarius publicus i ditt län här. Det verkar lite krångligt men det är bara att få det gjort!

Fast tills vidare så tänker jag inte göra någonting när det gäller detta. För det finns kanske en enklare utväg, i alla fall för oss som driver eget företag. Då kan man ev. ansöka om ett så kallat EIN (Employeee Identification Number) istället. Då behöver man bara ringa till IRS i USA, telefonnummer +1-215-516-6999, och svara på några enkla frågor. För säkerhets skull kan det vara bra att kolla igenom formulär SS-4 så att man vet vad man behöver svara på under telefonsamtalet. Fast flera som redan ringt och ansökt har sagt att de bara behövde ange sitt namn och adress men det skadar ju aldrig att vara lite förberedd! Man får sitt EIN-nummer i slutet av telefonsamtalet och det skickas även hem till en via post. Detta nummer bör man sedan kunna använda istället för ITIN-numret när man fyller i blankett W-8BEN.

Men tills vidare så tänker jag bara vänta tills Shutterstock ger mer information till oss. Förhoppningsvis vet vi mer senare i veckan…

På Shutterstocks forum finns en speciell tråd för oss svenskar om du vill diskutera det här eller vill ha hjälp på svenska. Du hittar forumtråden här!

Yuri Arcurs visar sin studio!

I nedanstående video visar microstock-superstjärnan Yuri Arcurs upp sin fantastiska studio. Det är otroligt att se hur stor den är och hur många olika scener han har byggt upp där. Något som är ännu mer fantastiskt är att han lyckats så bra på bara 3 år. Det är verkligen inspirerande! Men man ska ju också komma ihåg att han lagt ner en väldig massa tid på detta. Han har inte jobbat några vanliga 40 timmarsveckor utan 60-70 timmar per vecka. (Det är nog en fördel om man inte har familj om man ska jobba så mycket.) Kolla in videon nedanför och dröm om den dagen när du själv har din egen megaenorma studio att visa upp…