Arkiv för februari, 2009

Dåligt mottagna nyheter hos Fotolia

onsdag, 25 februari, 2009

För några dagar sedan skickade Fotolia ut ett nyhetsbrev med nyheten att de kommer att sänka provisionen för sålda bilder och i går kom ett nytt e-mail med detaljerna kring det. De inför dessutom möjligheten för den som vill att arbeta helt exklusivt med Fotolia. Tidigare har man bara kunnat jobba delvis exklusivt med dem men nu finns det alltså tre olika alternativ – icke exklusiv, delvis exklusiv och helt exklusiv.

Att vara icke exklusiv (non exclusive) innebär att man kan sälja sina bilder var som helst. Du kan alltså skicka samma bilder till flera olika microstock agenturer.

Att vara delvis exklusiv (partially exclusive) betyder att man kan välja att sälja vissa av sina bilder enbart hos Fotolia. Dessa bilder får då inte säljas någon annanstans. Men samtidigt kan du skicka in andra bilder (de som du inte valt ska vara exklusiva för Fotolia) till andra bildbyråer. Här kan man säga att man får det bästa av två världar – du kan välja att sälja några bilder exklusivt hos Fotolia och får som kompensation för detta en högre provision för dessa bilder samtidigt som du kan fortsätta sälja dina andra bilder hos de andra microstock agenturerna.

Att vara helt exklusiv (totally exclusive) betyder att man bara säljer sina bilder hos Fotolia. Du får inte sälja några andra bilder (inte ens de som blir ratade av Fotolia) hos andra microstock agenturer. Däremot får du fortfarande sälja dina bilder genom din egen hemsida plus att det finns några andra undantag som du bör läsa igenom ifall detta alternativ intresserar dig. Det viktiga att komma ihåg med detta alternativ är alltså att man inte får sälja någon annan bild hos någon annan microstock agentur. I gengäld får du en högre provision (högre än den du får som delvis exklusiv) hos Fotolia. Men tänk på att för att det ska löna sig att arbeta exklusivt med Fotolia måste alltså din provision öka så mycket att den kompenserar den minskning av intäkter som du får hos de andra bildbyråerna. För de flesta blir detta alternativ då inte intressant.

Denna nya förändring hos Fotolia har inte direkt blivit väl mottagen. Det är lite dåligt att bara skicka ut ett nyhetsbrev om det och inte nämna något på hemsidan. De har inte skrivit något om det i sin blogg eller på annat sätt meddelat detta. Alla de som valt att inte få nyhetsbrevet eller som fått det stoppat av skräppostfilter eller missat det på annat sätt lär alltså få en dålig överraskning när de helt plötsligt upptäcker att de tjänar mindre!

Trots detta tycker jag att det är bra att man nu i alla fall kan få välja mellan dessa tre olika alternativ. Hos de flesta bildbyråer brukar man annars bara kunna välja mellan att vara icke exklusiv eller helt exklusiv. Alternativet delvis exklusiv är något som jag själv möjligtvis skulle kunna tänka mig att testa på några bilder. Det kan ju vara kul att se om det lönar sig!

Gratis skrivbordsbakgrunder 1

måndag, 23 februari, 2009

Jag har för skojs skull gjort några egna skrivbordsbakgrunder till min dator. Vill du också ha en ny skrivbordsbakgrund får du gärna ladda hem en av mina. Högerklicka på länken för den skärmtyp du har och välj att spara på din dator.

Gratis skrivbordsbakgrund

Widescreen 16:10 (1920×1200)
Full screen 4:3 (1600×1200)

 Widescreen 16:10 (1920×1200)
Full screen 4:3 (1600×1200)

Widescreen 16:10 (1920×1200)
Full screen 4:3 (1600×1200)

Tillbaks igen!

onsdag, 18 februari, 2009

Som alla säkert redan har märkt så har jag ju inte skrivit här i bloggen på väldigt länge. Det beror på att jag fick alldeles för mycket att göra under våren och sommaren. Sedan började jag läsa två kurser på högskolan i höstas, vilket tog upp mycket mer av min tid än vad jag hade tänkt mig. Men nu känner jag att jag börjar få koll på läget igen och jobbar med det jag tänkt att jag ska jobba med – att skapa bilder!

Eftersom jag har varit så upptagen det senaste halvåret har jag inte skapat så mycket nya bilder att sälja. Trots det kan jag konstatera att min inkomst inte gått ner, vilket jag hade förväntat mig. Det känns väldigt skönt att veta att även om man är borta några månader så behöver det inte betyda att intäkterna sjunker. Att tjäna pengar på microstock är alltså en bra passiv inkomst.

Så hur har det då gått för mig om jag tittar tillbaks på året som gått? I början av 2008 hade jag runt 20-30 bilder på 7 olika bildbanker. Jag drömde om att kunna tjäna pengar på mina bilder men var väl inte så säker på om jag någonsin skulle kunna få en regelbunden inkomst från det. Jag tyckte det var svårt att få fram bilder och trodde nog att det skulle ta åratal för mig att få ihop 100 bilder i min portfölj. Men i slutet av 2008 hade jag i genomsnitt 170 bilder på 8 olika bildbanker. Och jag kan konstatera att jag har tjänat i genomsnitt $100 i månaden under hela år 2008. Med andra ord klarar jag av att skapa fler bilder än vad jag tror och det går att få en regelbunden inkomst på detta sätt. Givetvis behöver jag tjäna mycket mer än $100 (ca 875 sek) i månaden men för mig personligen känns detta som en bra start! Jag har bevisat för mig själv att jag KAN göra detta!

Nu i år, 2009, har jag satt upp som mål att jag ska skapa minst 7 bilder i veckan. Om jag lyckas med det kommer jag att ha ökat min portfölj med över 300 bilder när 2009 är över. Det ska bli oerhört intressant och se hur detta år går och jag ser med spänning fram emot när jag kan summera ihop år 2009 precis som jag nu summerar ihop år 2008.

Jag vet att det är många av mina läsare som har registrerat sig på olika bildbanker men som aldrig kommit igång med att skicka in några bilder. Kanske är du som jag var för ett år sedan – osäker på om du verkligen har vad som krävs och om det verkligen går att tjäna pengar på det här sättet. Men jag har just bevisat för mig själv att det faktiskt går och kan jag så kan alla andra också! Så har du inte börjat skicka in några bilder än så sätt igång nu! Tänk vad kul det blir om ett år när du kan se tillbaks och förhoppningsvis upptäcka att du uppnått saker som du knappast trodde var möjligt ett år tidigare. Om du har några frågor får du gärna höra av dig till mig och vill du dela med dig av dina erfarenheter av microstock så får du jättegärna lämna dina kommentarer här i bloggen…