Arkiv för februari, 2008

Vilken vecka!

fredag, 29 februari, 2008

Förra fredagen berättade jag att jag tjänat $40 genom att två av mina bilder sålts med Extended Licence hos Shutterstock. Under veckan har jag tjänat ytterligare $40 på två andra bilder. Det känns helt fantastiskt! Jag har nu 51 bilder i min portfölj hos Shutterstock vilket inte är speciellt mycket. Det ska bli väldigt intressant att se hur mycket jag tjänar när jag fått upp min portfölj till några hundra bilder.

Vill du börja sälja dina bilder bör du försöka komma med i Shutterstock så fort som möjligt. Där kan man bevisligen tjäna en del pengar även fast man bara har en väldigt liten portfölj. På andra ställen bör man nog ha en betydligt större mängd bilder för att kunna få en liknande inkomst. Det är visserligen inte helt lätt att bli godkänd men det kostar ju inget att försöka. Så ta chansen om du verkligen vill börja tjäna pengar på dina bilder!

Tänk som en designer

onsdag, 27 februari, 2008

När man skapar stock-foton kan det vara bra att tänka som en designer. De bilder man säljer ska ju användas av någon till något. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet redan när man skapar sin bild. Det är inte lönt att skapa bilder som ingen har användning för. Så börja tänk som en designer…

Think Like A Designer

10 bästa digitalfotograferingstipsen

måndag, 25 februari, 2008

I nedanstående video ger Rick Sammon sina 10 bästa digitalfotograferingstips. Personligen tycker jag att bilderna i videon är lite trista men tipsen är ändå bra.

$41.75 på en dag – det måste vara ett misstag!

fredag, 22 februari, 2008

I går upptäckte jag helt plötsligt att jag hade tjänat $40 extra hos Shutterstock. Man tjänar ju normalt bara $0.25 per nedladdad bild så något var helt klart fel. Jag väntade hela dagen på att de skulle upptäcka sitt misstag och ta bort pengarna från mitt konto. Men på kvällen fanns de fortfarande kvar.

Då kollade jag upp var felet hade uppstått. Det visade sig att två av mina bilder hade blivit nedladdade en gång vardera och jag hade fått $20 per bild för det. Det kan ju inte stämma, tänkte jag. Men efter lite sökning i Google insåg jag att mina bilder blivit sålda med Extended License. Då tjänar man tydligen $20 per EL försäljning.

Jiippie! Det var inget fel alltså! Nu förstår jag varför folk i Shutterstocks forum alltid är så glada när de fått en EL nedladdning. Jag har aldrig förstått vad det har varit eller brytt mig om det men nu vet jag… Så gårdagens totala förtjänst hos Shutterstock blev $41.75. Jag är riktigt nöjd 🙂 Nu vill jag bara skapa fler och fler och fler bilder…

Gör dina business-bilder mer moderna

onsdag, 20 februari, 2008

Som alla säkert vet är ju bilder på business-temat (alltså bilder på folk som jobbar, gör affärer, kontorteman osv.) mycket populära. Men om du ska skapa denna typ av bilder kan det vara bra att tänka på att dagens business-folk inte ser likadana ut som de gjorde för 10-15 år sedan. De flesta tänker säkert på män med kostym och portföljer i handen när de tänker på hur en typisk businessmänniska ser ut. Men i dag har man ju ofta en bärbar dator med sig och den förvarar man förmodligen inte i en typisk portfölj. Klädvalet är kanske inte heller samma typ av kostym som man hade förr utan kan vara i lite mer ”ledig” stil. Läs tipsen i nedanstående artikel för att få idéer till hur du kan modernisera dina business-bilder.

Update Business Images

Hur ser ett bästsäljande foto ut?

måndag, 18 februari, 2008

Förra veckan tipsade jag om en artikel på Dreamstime som analyserade de 10 bäst säljande illustrastionerna. Denna vecka vill jag börja med att tipsa om en liknande artikel fast för fotografier. Denna gång har artikelförfattaren alltså tittat på de 10 bäst säljande fotografierna hos Dreamstime under 2007. Sedan har hon analyserat bilderna. En mycket nyttig artikel! Man kan lätt se att grupper med människor är det som är populärast. Tyvärr är det ju också något av det svåraste att fota. Det är ju inte var dag man har tillgång till ett gäng villiga modeller som man kan fota.

What Makes Best Selling Photo? 

Lucky Oliver sänker utbetalningsgränsen

fredag, 15 februari, 2008

Tidigare i veckan meddelade Lucky Oliver att de sänker sin gräns för utbetalningar från $100 till $25. Dessutom kommer de varje Alla Hjärtans Dag att betala de som tjänat minst $1. Det betyder alltså att alla som tjänar någonstans mellan $1 och $24 kommer att kunna få en utbetalning en gång om året trots att de inte tjänat mycket. Det är ju jättebra! Vissa som annars inte skulle tycka det var lönt att skicka in sina bilder eftersom de ändå aldrig har chansen att få någon utbetalning kan nu glädja sig åt att de i alla fall en gång om året kan få betalt.

Själv har jag bara tjänat $1.30 hos Lucky Oliver än. Jag kan nu ändå få en utbetalning men vet inte om jag tycker det är lönt. Jag har fram till slutet av månaden på mig att bestämma mig. Men det är ju i alla fall kul att ha möjligheten!

Länk till Lucky Oliver

Tips för att skapa en bästsäljande illustration

onsdag, 13 februari, 2008

I en artikel hos Dreamstime får man tips på hur man kan skapa en bästsäljande illustration. Artikelförfattaren har analyserat de 10 bäst säljande illustrationerna år 2007 hos Dreamstime och därefter kunnat dra en del slutsatser. Om du jobbar med illustrationer är denna artikel något du måste läsa!

Best Seller Tips-Illustration

Inspireras av andras fotografier

måndag, 11 februari, 2008

I nedanstående video visas ett antal stillbilder av olika fotografer. Det är inte några direkt typiska stock-foton men man kan ju ändå hämta inspiration från dem.

Dreamstime lanserar Editorial License

fredag, 8 februari, 2008

Nu kan man sälja sina bilder hos Dreamstime under Editorial License. Det betyder att du kan ta foton av byggnader och folksamlingar utan att behöva skaffa någon property release eller model release. Du kan t.ex. sälja bilder på sportsevenemang, kulturella eller politiska händelser. Bilderna kan sedan användas i t.ex. tidningar och TV. Med denna typ av licens gör det inte heller något om det är logotyper med i bilden.

Länk till Dreamstime