månadsarkiv: mars 2008

Se upp med vad du fotograferar!

I Lucky Olivers forum berättar Beth Pulsipher (LoonGirl) om vad som hände när hon och hennes vän var ute och fotograferade i går. Hennes vän stannade på en allmän väg i närheten av en flygplats och började ta foton av ett radartorn. En flyganställd dyker upp och ber om att få se ID och ställer frågor om vad han gör. Senare på dagen kontaktar polisen dem och vill intervjua dem. Polisen säger att han kommer att meddela händelsen till FBI och FFA.

Eftersom de var på en allmän väg så gjorde de förmodligen ingenting fel. Men det är ju ändå inte så kul att hamna i en sådan situation. Jag tror kanske inte att något liknande skulle hända i Sverige men man vet ju aldrig. Det är nog bäst att man läser på om vilka regler och lagar som gäller innan man börjar fotografera sådant som kan vara tveksamt.

Tänker testa midstock!

I dag hittade jag en tysk midstock agentur som heter PantherMedia. Man tjänar 50% provision på sålda bilder om man inte säjer dem på andra microstock-sajter och 30% om man säljer dem på andra microstock-sajter. Jag har ingen aning om hur detta fungerar men det upptäcker jag väl förhoppningsvis snart.

När man registrerar sig så måste man verifiera sitt PayPal-konto eller Firstgate-konto. Om man väljer PayPal drar de 35 cents från PayPal-kontot. (Fast jag fick betala 0,35 Euro vilket är mer än 35 cents, men vem bryr sig?) Jag har ingen aning om varför de gör på detta sätt, verkar lite konstigt tycker jag.

Det ska i alla fall bli intressant att se om mina bilder kan bli accepterade av en midstock agentur. Jag är inte säker på om de är tillräckligt bra än men det kan ju vara kul att testa i alla fall!

Upprörda känslor hos Shutterstock under påsken

Under påsken har många varit upprörda hos Shutterstock på grund av att de fått sina bilder refuserade utan någon vetting anledning. De flesta har fått kommentaren ”limited commercial value”. Det här kom fram i forumet och det visade sig att många var drabbade. Spekulationerna var många kring vad som kunde ha orsakat detta. En del trodde det var ett fel i programvaran och andra trodde det kunde handla om någon bildgranskare som var ny på sitt jobb. Till sist meddelade personal från Shutterstock att det inte var något fel i programvaran utan det var ett problem hos bildgranskarna. Ett tag senare lämnade de det här meddelandet:

“Unfortunately, some recent rejections were not reviewed properly. However, I am not stating that all rejections were, but some are very apparent and, again, these will be addressed individually with each submitter, as possible.”

Jag hade föredragit om det hade varit fel på programvaran eftersom den förmodligen är lättare att fixa än en bildgranskare. Shutterstock sa senare också det här:

“Now, in regards to recent rejections & to allay any concerns with reviews: All reviewers are being reviewed for both quality approvals and rejections on a daily basis. When a situation like this occurs, I will do my best to address everyone’s concerns right away and will move to correct the situation immediately. I have done so today.”

Själv har jag inte skickat in några bilder den senaste veckan för jag har jobbat med annat och det verkar som att det var tur. Nu vet jag inte om jag vågar skicka in några bilder på ett tag. Men det verkar i alla fall som att de granskar alla refuserade bilder på nytt. Skulle vara intressant att få reda på exakt vad som hänt!

Message to Admin

Bildinkomster tar påskledigt!

Den här veckan tar jag påskledigt från Bildinkomster och kommer alltså inte att göra några inlägg i bloggen eller skicka ut något nyhetsbrev denna vecka. Jag är tillbaks på tisdag den 25 mars igen!

Jag önskar er alla en riktigt trevlig påsk!

Billiga tricks för din fotografering

I en artikel från iStockphoto får man tips på olika billiga saker man kan använda istället för dyrare utrustning. Ett tips är att sätta en avbruten plastsked framför blixten för att skapa en diffuser. Detta gör att blixten lättas upp och ljuset inte blir så hårt. Det är något jag kan tänka mig att testa. Jag gillar inte att använda blixten just för att jag tycker det blir alldeles för hårt ljus men med en sked kanske det blir bättre. Värt att testa!

Cheap Tricks – 10 ways (under $20!) to take your shoot from ghetto to ghetto-fabuluos

Enkelt sätt att få bort distraherande bakgrundsdetaljer

Många gånger när man tar ett foto (i alla fall för mig) så är där en massa störande bakgrundsdetaljer som förstör fotot. Normalt brukar jag redigera bort dessa i Photoshop vilket är väldigt tidsödande. I dag hittade jag ett tips på ett annat sätt att ta bort det som är störande i bakgrunden. Det kanske inte fungerar på alla foton men säkerligen på flera av dem. Och det går betydligt snabbare!

Remove Distracting Elements in your Photo

Jippie, min första utbetalning!

I onsdags kväll fick jag ett meddelande från PayPal att Shutterstock skickat $194.35 (ca 1190 sek) till mig. Det var den första utbetalningen jag fått någonsin av någon microstock agentur. Det tog tre och en halv månad att få ihop den summan men jag hoppas att jag lyckas tjäna ihop till nästa utbetalning något snabbare.  Det känns som att jag fått ett flyt i mitt bildskapande. Det går betydligt snabbare att skapa en bild nu än vad det gjorde för bara några veckor sedan. Under hela januari skickade jag bara in 8 nya bilder till Shutterstock men under februari skickade jag in 27 nya bilder. Vi får väl se om jag kan lyckas skicka in ännu fler under mars månad.

Stockxpert accepterar nu video

I slutet av februari meddelade Stockexpert att de lanserar videofiler på sin sajt. Så nu finns det alltså ytterligare en microstock agentur som erbjuder video. Det är positivt, tycker jag!

För att få börja sälja video hos Stockxpert måste man först fylla i en ansökan med lite information om sig själv och sitt arbete. Sedan måste man ladda upp tre exempelvideofiler som granskas. Sedan är det bara att vänta på besked om man blir godkänd eller inte.

Sälj dina bilder och video hos Stockxpert!

Förbättra dina porträttfoton snabbt i Photoshop

I nedanstående video visas hur man snabbt och enkelt kan förbättra ett porträttfoto med hjälp av Photoshop. Trots att jag använt Photoshop en hel del var detta något nytt. Jag hade kunnat få fram samma resultat men det hade förmodligen tagit en timme istället för några få minuter. Så nu har jag lärt mig något nytt!