månadsarkiv: april 2008

Lucky Oliver stänger!

I helgen fick jag reda på att Lucky Oliver kommer att stänga den 15 maj. Jag har varit så upptagen med annat att jag inte haft tid att hålla mig uppdaterad om vad som händer inom microstock-världen. Så det här var verkligen en stor överraskning för mig. Jag tycker det är väldigt konstigt att Lucky Oliver inte ens har skickat ut ett meddelande till oss som säljer våra bilder där. Ett nyhetsbrev hade väl varit passande kan man tycka.

Om du har tjänat ihop tillräckligt för att få en utbetalning måste du begära ut pengarna innan den 15 maj. Har du inte tjänat ihop tillräckligt kan du konvertera dina pengar till ”tokens” som du kan köpa bilder för. Det är många som är upprörda över detta. Även om man bara tjänat en dollar så vill man ha betalt. Man har ju faktist sålt något och Lucky Oliver har ju fått betalt, så varför ska inte vi få det även om vi inte fått ihop så mycket pengar? Blir intressant och se om de ändrar sig och ger alla sina pengar eller om de håller fast vid vad de nu sagt.

Lucky Oliver var en av de bildagenturer jag tjänade minst på så jag kan inte påstå att det gör mig så mycket att de lägger ned. Fast dem hade de bästa bildgranskarna – de kom alltid med bra kommentarer och konstruktiv kritik. Så det är ju lite tråkigt att dem försvinner.

Här är meddelandet från Lucky Oliver om att de stänger…

Goda nyheter från Shutterstock!

I går kväll meddelade Shutterstock att de startar en abonnemangsform även för filmklipp. Sedan tidigare har man ju kunnat köpa ett abonnemang och sedan ladda hem upp till 750 bilder var 30:e dag. Men filmklipp har man varit tvungen att betala för en och en. Men nu har det alltså ändrats. Från och med i går kan man köpa ett månadabonnemang och ladda hem ett visst antal klipp under denna tidsperiod. Förtjänsten för den som får sitt filmklipp sålt är $13.25 för HD-klipp och $8 för klipp med lägre upplösning.

Det här tycker jag är helt fantastiskt! Det ska bli väldigt intressant att se om det här leder till att filmnedladdningarna blir populärare. Det blir också intressant att se om det kommer att bli likadant som för bilder, d.v.s. att man helst ska skicka in nya klipp hela tiden för att få nedladdningar.

Själv har jag bara ett enda klipp till salu, fast jag har ett som väntar på granskning också. Men det här får mig till att vilja skapa fler filmsnuttar. Mycket goda nyheter, tycker jag!

Cutcaster – börsliknande bildagentur

Cutcaster har nu öppnat upp dörrarna för allmänheten. Det är en lite annorlunda bildagentur. John Griffin, som har skapat sajten, har en bakgrund inom aktiehandel på Wall Street. Han har tagit med sig sin lärdom därifrån när han skapat Cutcaster. Han beskriver sajten så här…

”We are a digital content marketplace where members can buy, sell and request video footage, b-roll, short films, animations, motion graphics, backgrounds and photos. We are the first dynamic digital content marketplace and not just another static storefront.”

Man kan sälja både foton och videoklipp på sajten och man bestämmer själv vilka priser man ska sätta. Sedan kan köparna förhandla om priset med säljaren om de vill. Köparna kan alltså välja att bjuda om ett lägre pris på en bild men det är upp till säljaren om han/hon är villig att acceptera budet.

Om en köpare inte hittar vad han letar efter kan han använda sig av funktionen ”ProjectRequest” och skicka ut en efterfrågan till alla medlemmar på sajten. Sedan kan man som bildsäljare välja att skapa den bild eller video som efterfrågas, om man vill det.

Det låter som att det här kan bli en spännande sajt i framtiden förutsatt att köparna hittar dit. Just funktionen  ”ProjectRequest” tycker jag är en bra idé!

Länk till Cutcaster

Är det bättre att bara jobba med en bildagentur?

I dag hittade jag ett blogginlägg på Dreamstime skrivet av Cynthi Kovach. Hon bestämde sig väldigt snabbt för att jobba exklusivt med Dreamstime. I sitt blogginlägg nämner hon en del rätt bra poänger med att jobba exklusivt. Och det verkar fungera bra för henne! Jag trodde väl aldrig att jag någonsin skulle fundera på att bli exklusiv men det kanske inte är en så dålig idé i alla fall. Det skulle definitivt vara betydligt mindra jobb att bara ladda upp bilder till en bildagentur och inte 10 (som jag gör nu). Det skulle också spara in tid som jag istället skulle kunna använda till att skapa fler bilder. Tja, jag kommer inte att bli exklusiv än i alla fall. Men i framtiden kan det vara något att fundera på.

Kolla in Cynthia Kovach portfölj! Hon har en massa gulliga bebisfoton… jag bara älskar dem!