månadsarkiv: januari 2008

Se en stock-foto session

I nedanstående video ser man den tyska fotografen Robert Kneschke fota typiska stock-foton. Tänk om man själv lika lätt kunde slänga ihop en fotostudio och skapa hela fotoscener.

Hur ska dina modeller posera?

Jag har jobbat en hel del med digitala modeller de senaste dagarna. Med digitala modeller menar jag modeller av människor i 3d program på datorn. När man ska ta en bild (eller skapa en bild i ett 3d program) måste man veta hur modellen ska posera för att bilden ska bli bra. I verkliga livet kan ju modellen själv röra sig och man kan direkt se vad som blir bra men mina modeller i datorn rör ju inte på sig. Därför har jag insett att jag måste lära mig en del om poserande. Jag hittade nedanstående PDF-fil som är full av förslag på poser för både kvinnor, män och par. Vissa poser ser väldigt konstiga ut men en del kan faktiskt vara användbara. Behöver du också hjälp att komma på hur dina modeller ska posera framför kameran föreslår jag att du laddar hem filen.

Posing.pdf (högerklicka och välj ”Spara som” för att ladda hem filen)

Lär dig om modefotografering

I nedanstående video får du se hur en modefotografering kan gå till. Videon innehåller tips även för oss som inte har tillgång till en riktig studio med professionell utrustning.

IStockphoto ingen favorit

Av någon anledning har jag missat att försöka bli godkänd hos iStockphoto tidigare. Kanske tyckte jag det verkade för svårt att bli godkänd, jag kommer inte ihåg. Men för några dagar sedan kom jag i alla fall på att jag skulle testa.

Jag skickade in tre bilder men den ena blev refuserad. Till min stora förvåning så ville de inte ha min bild på palmer i solnedgång – de efterfrågade inte just den typen av bilder just nu. Det är en av mina bäst säljande bilder på andra ställen så det var ju synd. Men tre dagar senare fick jag lov att ladda upp en ny bild för att se om den blev godkänd. Det blev den!

Så nu kan jag alltså skicka in bilder till iStockphoto också. Tyärr känns det inte som att det är lönt att genomgå besväret. Man kan bara ladda upp EN bild i taget där! Och de har ingen FTP-överföring! Tydligen är det fler än jag som tycker det är jobbigt att skicka in sina bilder där, visade det sig när jag kollade i deras forum. Det är inte bara det att man bara kan skicka in en bild i taget som är jobbigt heller, själva sidan där man lägger in sina sökord och väljer kategorier för bilden är också onödigt krånglig.

Mitt första intryck av iStockphoto är alltså inte alltför positivt. Men jag får väl ändå testa att skicka in några bilder och hoppas att förtjänsten gör det värt besväret.

Häftig fotovideo…

I dag såg jag en häftig video på YouTube. Hela videon är sammansatt av 2000 vanliga fotografier men det blir som en film. Filmen visar hur olika koncept kan fotograferas. Det kan ge inspiration till egna fotosessioner! Jag tycker det är speciellt häftigt att se greenscreen-fotona (alltså foton som blir tagna mot en grön bakgrund) som därefter visas med den slutliga bakgrunden. Det är fantastiskt vad man kan göra i Photoshop! Du kan se videon här nedanför…

Lär av mina och andras misstag

I början av veckan tog jag en del foton som jag tyckte blev riktigt bra. Men igår började jag skicka in dem till några olika bildbyråer och då visade sig att de flesta var oanvändbara. Två olika bildbyråer har kommenterat att de är dåligt isolerade (eller vad man nu säger på svenska). Bakgrunden är alltså inte perfekt och jämnt vit. När jag efterbehandlade fotona i Photoshop fattade jag medvetet beslutet att inte göra bakgrunden perfekt men det var alltså ett misstag. Jag tycker de är snyggare som de är men eftersom jag vill få fotona sålda så kommer jag givetvis att göra om dem. Man lär sig av sina misstag…

På Shutterstock finns en forumtråd där en person undrar varför hans foton blivit refuserade. Sedan visar han några av fotona han skickat in och då är det inte så svårt att förstå. Han har tagit samma foto och ändrat färg på det ett antal gånger. Så har han dessutom gjort med ett flertal foton. Jag vet inte om detta är ett vanligt misstag men att döma av vad jag har läst förr så är detta något som bildgranskare ser rätt ofta. Kolla på inlägget och lär från någon annans misstag…

Please Read This !!!

Är du en fotoprenör?

I dag såg jag för första gången ordet ”photopreneur” användas. På svenska skulle man väl kunna säga ”fotoprenör”. En fotoprenör är en person som vill tjäna pengar på sina foton. Så jag är med andra ord en fotoprenör! Är du också det? På nedanstående sida får du bra tips på hur du blir en…

Photopreneur

RAW eller JPG?

I nedanstående artikel från Lucky Oliver tar artikelförfattaren upp fördelarna och nackdelarna med att fota i RAW jämfört med JPG. Själv fotar jag jämt i JPG-format även om jag är medveten om att det förmodligen skulle vara bättre med RAW. Jag antar att det är på grund av gamla vanor som jag bara fortsatt med det. Kanske är dags att testa RAW under nästa fotosession?

RAW vs JPG